Tampere kuntosali Gym Steel Body - Ajankohtaista - Nainen käsipainot

AJANKOHTAISTA JA SPESSUTEEMOJA

Seuraathan jo somekanaviamme

Päivitämme

kampanjoita, kulttuuri- ja hyvinvointiteemoja yms. 

  • Facebook
  • Instagram

Ota seurantaan ja

tägää meidät

@steel.body.tampere

#steelbodytampere

Ahaa!

Vähän pehmeämpi treenikaverikin ujuttautunut mukaan.

 AJANKOHTAISTA 

Steel Body: Suomen ainoa kulttuurikuntosali, kuukausittain vaihtuvat teemat, arvontoineen! Tästä osiosta löydät meneillään olevat, tulevat ja aikaisemmat kulttuuri- ja terveysteemamme sekä muut mukavat tempauksemme.

Liikuntarahaa taas tupsahtanut käyttöön?

ONKO SINULLA LIIKUNTARAHAA, joka vain odottaa käyttöä? Aktivoi nyt uuden vuoden minäsi, kipin kapin hakemaan uutta kuntoa saliltamme!

Ajan/kerrat voit käyttää haluamanasi ajankohtana! Aikaa voi ostaa, vaikka kortti ei olisikaan menossa vielä vanhaksi. Meiltä voit ostaa minkä tahansa ajan tai millä tahansa summalla aikaa. Huom. Etu on HENKILÖKOHTAINEN.

 

​​​​​UUTUUTENA kotisivuillamme: Hygge-osio eli rentoutumisen ja palautumisen vinkkikeidas sekä Hyvän mielen tsemppikorneri hankinta-vinkkeineen, kantsii klikata!

 

 

Steel Body etsii SIIVOOJAA

Steel Body etsii siivoushenkistä siivoojaa muutamalle arkiehtoolle. Etsimämme henkilö on luotettava, täsmällinen, töihintulevainen (ei peruuttele jatkuvasti tuloaan) ja hänen siivousjälkensä on sitä sorttia, että sen jälkeen hän kehtaisi pyytää vaikka siivoustarkan äitinsä käymään. Palkkaus TES:in mukaan. Luontoisetuna tietysti saa treenata meillä. Yhteydenotot: info@steelbody.fi.

STEELIN LOPPUVUODEN ARVONNAT

Steel Bodyn iki-ihana jouluarvonta suoritettu ja voittajille ilmoitettu, pari vielä tavoittamatta.. Voittajat: Minja S., Riku S., Veera H., Arttu N., Arttu N. Jenna S., Nikodemus, Anna-Maija, Leevi T., Emilia A., E. Stanley, Miika P., Ville H., Minna K. (Joo, ei o painovirhettä: 2 kpl Arttu N:ää, heh)

 

Kulttuurikuntosali Steel Body toivottaa kaikille parempaa uutta vuotta 2022!

Steel Body -kun haluat, että vapaa-aika myös tuntuu vapaa-ajalta! -

 

 

YLLÄTYYYS!

TOBLERONE ARVONTA suoritettu!

Arvottuna 6 kpl 360g:n suurpatukkaa

 

VOITTAJAT:

Malika

Marko L.

Minna K.

Karu

Sakari S.

Teija H.

Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti. Onnittelut!

ARNOLD SCHWARZENEGGER

Voihan ARNOLD ja I'LL BE BACK! Oletko old school -tyyppi ja nostalgisten kuntosalien ystävä? Ota osaa nostalgisen treenihengen ylläpitoon Tampereen nostalgisimmalla kuntosalilla! Etsimme lahjoituksina mitä tahansa body-lehtiä taikka kirjoja, joissa on mitä tahansa juttua ARNOLD SCHWARZENEGGERISTÄ - jos Sinulta suinkin löytyy jotakin sellaista, mistä raaskit luopua. Ota yhteyttä taikka poikkee paikan päällä!

p. 03-2238877/ ma-pe klo 14-21, info@steelbody.fi

SPESSUTEEMAT JUURI NYT:

 

Huom. Alakerran kulttuurikornerin löydät, kun jatkat alaovesta suoraan perälle. Yläkerran punapöytä on yhteissalin puolella, ihan toimiston vieressä. Arvontamme ovat kaikille avoimia!

 

STEEL BODYN VAFFA TAMMIKUU

Slogan-kilpailu! 

Steel Body täyttää 40 vuotta vuonna 2022. Nyt mietintämyssyt päähän ja ideoimaan: Keksi meille naseva slogan! Vaihtoehtoisesti, halutessasi voit kehitellä vaikka runon tai tehdä meistä laulun! Palkitsemme voittajan  3 kuukauden salikortilla (jonka voi käyttää haluamanaan ajankohtana tai antaa vaikka lahjaksi) sekä hyvinvointipaketilla! Kilpailun ajankohta 8.1. - 28.2.2022. Vastauksia voi lähettää meilitse info@steelbody.fi, yläkerran punapöytään tulee myös osallistumisboxi maanantain 10.1.2022 aikana. Osallistumalla annat meille luvan käyttää sloganiasi/ muuta vastaustasi. Saa osallistua usealla vastauksella, niin usealla kuin haluaa! Kiitos jo etukäteen! Parasta vuotta, terveisin: Katinka

Yhteistyössä kanssamme: Leader, pikkirilli.fi

 

Steelin vaffa tammikuu 2022:

Meijä isä ol sitt vahv miäs, hä nost niimpali ko hä voes. (Laitila)

YLÄKERTA: Asterix-näyttely; Kautta Teutateksen! -arvonta, jossa voi voittaa saliaikaa, Obelix-aiheisen mukin + (tietystikin!) taikajuomaa, jolla pääsee Kuuhun, sekä LEADERIN uutuustuotteita! Esillä: murre-Asterixeja, myös se ihana slangiversio Kessen rehukotsa; jokunen ulkolainen Asterix; Asterix ja ystävät - Albert Uderzo tribuuttialbumi; huikaisevan kauniilla taiteella silattu kuvakirja Asterix ja taikajuoman salaisuus; näppärä analyysi: Politiikkaa Asterixin maailmassa; mielettömän upea pop-up-kirja Asterix on the Warpath; söpöset Asterix-muistikortit. Useimmat itemit olivat suorastaan kiven alla, mutta kon aikansa kohni, niin kyllä ne oikeet kivet sieltä löyty!  Ihana näyttely! Yhteistyössä kanssamme: Leader & pikkirilli.fi.

ALAKERTA: Hauskanen tanskan kieli: Erikoisia sanoja & idiomeja

Tanskan kieli on ihan ehdoton lempikieleni, ja otan haasteeksi rakastuttaa teidät siihen. Tanskan kieli on todellinen satukieli, joka sopii varsinkin chillaamiseen ja kaikenlaiseen mielenmustuuden ja liiallisen, uppiniskaisen melankolian hoitoon. Jopa tummien aiheiden kohdalla näkyy tanskalaisten pettämätön huumorintaju. Esimerkiksi Elämä ei ole ruusuilla tanssimista kääntyy tanskaksi: Livet er ikke lutter lagkage, kirjaimellisesti käännettynä: Elämä ei ole pelkkää täytekakkua.

Lähteenä toimii itse keräämäni erikoissanastot, lähde esittelyn ohessa. Kaikki on totta kai käännetty suomeksi. Extra:  Esittelyn ohessa lista hyvistä tanskan kielen opiskelumateriaaleista. T. Katinka

 

 

​​​​​LUONNELINNUT: NYTTEMMIN YLÄKERRASSA NÄHTÄVILLÄ VAKIONA: Suomen Luonnelinnut -kirja, jota Steel Bodyn asiakkaat voivat tilata omaan sopuhintaan! Uusi luonnelintutulokas RAUTARYSKY on nyttemmin Steel Bodyn virallinen nimikkoluonnelintu! Sitä voi ihailla yläkerran punapöydän luona! Niin kirja kuin Rautaryskykin ovat meillä nyttemmin aina nähtävillä. Heti toimiston vieressä. SUORITAN LUONNELINTUARVONNAN ALKUVIIKOLLA, VIIKKO 2, SOITTELEN SIT HETI VOITTAJILLE!

KIROSANAESITTELYMME OHESSA OLLUT ARVONTA, sarjassamme: VOIMASANAT,

lempikirosana tai tietämäsi erikoinen/ itse keksitty kirosana/ kirovastine, asiakkaiden antamien vastausten satoa:

 

- Voihan persialainen tori!

- kusinäätä / lähinnä henkilöstä käytetty

- perseensuti

- perkele, (klassinen, voimakas, erittäin suomalainen); oma lisäys: perkeleste, johdettu kirosanasta jumaliste

- helvetin henkäisy ilahdutti, sopii sanontaani helvetin perse

- vittujen kevät

- mä tykkään niin paljon sanasta, et se toimii jo kirosanana: voihan ektoplasminen rekonstruktio

- kyllä saatanassa on sitä jotain!

- saatanaa!!

- perkele (ei tule kielimuuria missään päin maailmaa)

- Pirkana

- helvetti auttaa aina, myös Wittenbergin kirkko on tehokas

- voi v....u!

.- voi mörkö!

- vastikään olen toivottanut asioiden laittoa uuniin!

- bloody hell: herkkä kuvaus henkimaailman nestekierrosta toimii toimistossa, kotona ja puutarhassa

- hitsin pimpulat

- voi hilavitkutin!

- perkele!

- perkele

- kehvatsu

- voe pahkeinen!

- ehmetti

- monesti sopiva on useampaan suuntaan tunnustusta jakava: Voi nyt ristus saatana!

- helvetin perse

- perkele!

- jumalauta!

- saatana

- hittolaine

- hevonvitunkuustoista

- pakkasen raiskaama pulkannaru

- löysä kuin lapsen paska villasukassa

- perkele! (ehdottomasti)

- vittumitähelvettiäsaatana?!

- vittusaatana (se vain toimii)

- voi vitun vitun Vittu

- perkele!

 

Kyllä suomen kieli vaan on rikas, kirosanammekin yltää sellaiseen elämystarkkuuteen, että muissa kielissä voidaan samasta vain unelmoida! Tervetuloa meille käyttämään himskattia vahvempaa! Päästetään paha ulos, niin ei tee tuhojansa sisällä! Katarttisia treenejä! Toivottaa: Katinka

p.s. Hei, Asterix-fani tai Asterix-fanin tuntija! Asterix-systeemit jo esillä, kautta Teutateksen, heh! Päävoitto sisältää myös erään kertakaikkisesti loppuunmyydyn Asterix-tuotteen (kaivoin taas sen ihan kaikista viimisimmän tuotteen koko netistä, heh!)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 SPESSUTEEMOJAMME 

TULEVIA TEEMOJA

TEEMAT-LISTA 2022, ALKUVUOSI

TAMMIKUU: Asterix-näyttely voimajuoma-arvontoineen/ Tanskan ihanat, erikoiset sanat & idiomit/Steelin slogan-kilpailu

HELMIKUU: Kirjekyyhkyn kuukausi/ Nalle Puhin viisautta + extrat: Saamelaisten kansallispäivän kunnaksi: Inarinsaamen hauskaset idiomit; Ystävänpäiväkampanja  & -arvonta

MAALISKUU: Matti Nykäsen legendaariset lentävät lauseet/ Ihana kamala pessimismi + extra: Naistenpäivän ylläri!

HUHTIKUU: Vepsän kielen esittely/ Italian ihanat idiomit, sisilian sananlaskuja mausteeksi + extra: Pääsiäisarvonta, arvontaan mm. rehvakas pääsiäispupunroikale!

TOUKOKUU: Voihan vitsi: vitsien parhaimmistoa/ Franz Kafkan umpikujien maailma

KESÄKUU: Suomalaiset sananlaskut, extrana muutamainenkin metka sutkaus/ Jaan Kaplinskin kauneimmat runot

HEINÄKUU: Ihana raparperi!/ Baltasar Gracián: Maallinen viisaus

ELOKUU: Sienten maailma/ Sano se murteella! Tutustumme suomen kielen murteisiin. Kaakenlaasta matskua, mukavia ylläreitä esittelyssä!

SYYSKUU: Euroopan harvinaiset kielet: mahdollisesti (kartoitan materiaaleja, T. Katinka): Pohjois-Inkerin murre/ Guete Morge, Hübschi! Sveitsinsaksan hauskaset sanat & idiomit, ohessa sveitsinsaksan opintomateriaaleja + muuta kivaa (teema kaikkineen tarkentuu vielä, voi runsaudensarvea, heh!)

LOKAKUU: Ihana hollannin kieli! Hauskasia idiomeja ja muuta mukavaa, esillä hollannin kielen opiskelumateriaaleja + muuta kivaa

MARRASKUU: Hygge Special

Lisätietoja kustakin saat tuosta alta, tiedot tarkentuvat pikkuhiljaa. Joka kuussa teemoihin sopivia arvontoja!

 

HELMIKUU

 

YLÄKERTA: Kirjekyyhkyn kuukausi. Milloin kirjoitit viimeksi käsinkirjoitetun kirjeen?  Kirjeitä on ihana kirjoittaa ja saada! Kuinka kirjoittaa kirje, muistammeko edes enää, tänä kiireistettynä kännykkäaikana?

Sisältö:

1) Miksi kirjoittaa kirje?

2) Yleisiä vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen

3) Kuinka kirjoittaa rakkauskirje?

4) Kirje tulevaisuuden itselle

5) Kirje omalle rakkaalle keholle

"Istua tietokoneettoman kirjoituspöydän ääreen, ottaa esiin käsinpainettu, omalla nimellä varustettu kirjepaperi, kirjoittaa ensimmäiset sanat ”Rakas ystävä” ja sitten pysähtyä hetkeksi ennen kuin muste alkaa virrata paperille ryhtyessäsi kertomaan kuulumisiasi ja murheitasi, taitella paperi, sujauttaa se kuoreen, kirjoittaa osoite, liimata postimerkki, tipauttaa kirje postilaatikkoon ja sitten kuvitella iloa, jonka kirje saajalleen tuottaa, sen avaamisen fyysistä mielihyvää ja lukemisen iloa – ah, eikö tämä ole onnea?" (Hodgkinson & Kieran/ Joutilaita iloja)

 

Vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen! KIRJEHAASTE: Kirjoita kirje Sinulle tärkeälle ihmiselle! Arvontaan mm. ihania kirjepaperisettejä! P.s. Eikö olisikin ihana yllättää rakas ihminen kirjeellä, ystävänpäivänä 14.2.?

ALAKERTA: 1) Nalle Puhin ihanaa viisautta; 2) Inarinsaamen hauskaset idiomit

"Lupaa minulle, että muistat, olet paljon

urhoollisempi kuin uskot, paljon vahvempi

kuin uskot ja paljon viisaampi kuin uskot."

A.A. Milne - Nalle Puh

Saamelaisten kansallispäivän kunniaksi: Inarinsaamen hauskaset idiomit, ohessa pari otetta:

Njihânjâs, vyelgi čääsi kyeddiđ, mun tunjin vuošâm njuámmil čuárbbele.

= [lit. Hikka, mene hakemaan vettä, minä sinulle keitän jänispaistin]; Näin sanottiin, jotta hikka lähtisi.

 

Njuoskân puurâm maid koddeeh!

= [lit. Raakana syön sen mitä pyydystät!]; Näin sanotaan sellaiselle, jonka ei uskota saavan metsästysretkellään mitään.

puurrâd pottâsis

= Ilmauksen merkitys: syödä suihinsa; [lit. syödä takapuoleensa]; tätä ilmaisua käytetään ihmisestä tai eläimestä, joka syö jotakin, ja etenkin, jos joku syö jonkin asian kokonaan.

 

riemnjis kamâsijđis koco

= [lit. kettu koipiaan ripustelee]; Tämä on ruska-ajan alkuun viittaava ilmaus. Näin sanotaan, kun on punaisia oksia siellä täällä - ne ovat hieman samanvärisiä kuin kettu.

Lisää iloa sitten helmikuussa! ;)

 

MAALISKUU:

 

YLÄKERTA: Matti Nykäsen legendaariset lentävät lauseet

Arvonta: Vastaa kysymyksiin: Mikä on lempinykäismisi? Käytätkö elämässäsi aktiivisesti jotakin nykäismiä, mitä? Palkintona kuukausikortti + nykäismikirja!

ALAKERTA: Ihana kamala pessimismi

 

Yhteistyössä Puolangan pessimistien kanssa https://www.puolanganpessimistit.fi/ sekä Luonnelintujen kanssa https://www.luonnelinnut.fi/

Pessimismin ei tarvitse olla mitään totista hampaittenkiristelyä, niin kuin usein otaksutaan. Sen ei tarvitse olla nyreää eikä hapanta. Pessimismi voi olla jopa pakko-optimismista vapauttava voima, joka itse asiassa tuleekin lisänneeksi hyvinvointia, kuin ihmeen kautta! Pessimismiä on montaa lajia, ja usein se on ehkä yksi väärinymmärretyimmistä -ismeistä. Pessimismiin voidaan kuljettaa, erikoista kyllä, salatietä myös optimismia. Kuinka tämä silmänkääntötemppu onnistuu? Kerromme siitä lisää esittelyssä, jossa uppoudutaan pessimismin moniin ulottuvuuksiin, unohtamatta pilkettä silmäkulmassa! Lähteinä mm. Kasken & Nevalaisen teos Pessimisti ei pety; esillä mm. Emil Cioranin ja Arthur Schopenhauerin filosofia.

Alustava esittelyn sisältö:

1) Pessimisti ei pety – puolustuspuhe pessimismin puolesta: Miksi pessimismi kannattaa? Pessimismin ja optimismin erikoisesta suhteesta

2) Varjojen filosofien ajatuksia

- Arthur Schopenhauer

- Emil Cioran

+ muita, sekalainen seurakunta

3) Olemassaolon Wiheliäisyyden Ylistystä suomalaisittain. Suomen kielen ominaisia tapoja ylistää Olemassaolon Wiheliäisyyttä. Sanoja, sananlaskuja, idiomeja, sutkauksia.

4) Olemassaolon Wiheliäisyyden Ylistystä eurooppalaisittain. Euroopan kielissä esiintyviä tapoja ylistää Olemassaolon Wiheliäisyyttä. Sanoja, sananlaskuja, idiomeja.

Lähteinä edellä mainituissa osioissa: 1) Olemassaolon Wiheliäisyyden ylistys eli Ihanan Pessimismin Käsikirja/ käsikirjoitus (keskeneräinen) /Katinka; 2) Worst Case Scenario eettisenä lähtökohtana. Arkipäivän etiikka. Filosofinen teoria/ käsikirjoitus (keskeneräinen)/Katinka; 3) Satu Kaski & Vesa Nevalainen: Pessimisti ei pety. Eli miksi elämässä ei kannata odottaa liikoja. (2011)

Mukana esittelyssä kaikkien rakastamat pessimisti-katit Grumpy Cat, Hittu-kissa ja Karvinen: Kunnon kattiarvonta! Luonnelinnuista mukana mm.  iki-ihana Naris (Negativus Valivali), joka löytää kaikkialta epäkohtia, joista se alati marmattaa, mottonaan: "Jokaiseen ratkaisuun löytyy kyllä oma ongelmansa." Mukana myös muutama muu hapahko visertäjä: Jurottaja (Anas Olla); Jäyhävänkääjä (Argumentus Vastahankala); Mutru-Uivelo (Hapahcona Suumutrulla) sekä Nauramati (Vakavana Totisestii)  Naris- ja Mutru-Uivelo -arvonnat! Arvontaan myös mukavainen yllätystuotepalkinto Puolangan Pessimisteiltä, se on selvä - onhan Puolanka maailman pessimismin keskus! Pessimismin ilosanoman levittämiseksi arvomme myös Kasken & Nevalaisen teoksen Pessimisti ei pety (2011), ohessa kirjan esittely:

"Maailma tarvitsee pessimistejä, ja optimistisimmankin meistä on syytä tuntea ainakin yksi pessimisti. -- Puolityhjä on puolityhjä, työnteolla ei rikastu ja onni ei vain potkaise jokaista. Siksi onkin tärkeää nauttia hyvistä hetkistä. "

Luvassa siis KUNNON PESSIMISMIPLÄJÄYS!

HUHTIKUU:

YLÄKERTA: Kurkistus vepsän kieleen

Vepsä on erittäin uhanalainen kieli, joka kuuluu uralilaisen kielikunnan itämerensuomalaiseen haaraan. Sitä puhuvat vepsäläiset Äänisen etelä- ja länsipuolella. 1960-luvulla kaikki alueen perheet puhuivat vepsää, mutta 1980-luvulla sitä oppivat enää lapset, joita vepsää puhuvat isovanhemmat hoitivat.  Vielä vuonna 2009 vepsän puhujia arvioitiin olevan 5000, mutta vuonna 2015 enää alle 3000.  Se on siis äärimmäisen uhanalainen kieli. Vepsän kielen kursseja on tarjonnut Suomessa ainakin Helsingin yliopisto. Vepsä on säilyttänyt hyvin paljon muinaiselle itämerensuomalaiselle kantakielelle ominaisia piirteitä. Siksi sitä kutsutaankin toisinaan itämerensuomalaisten kielten sanskritiksi. Vepsässä on 24 sijamuotoa, joista uusimmat ovat syntyneet postpositioiden sulautuessa edeltävään sanaan.

 

Kielinäyte: Isä meidän -rukous vepsäksi:

Meiden Tat

Meiden taivhaline Tatoi!

Olgha pühä sinun nimi.

Tulgha sinun valdkund.

Tehkaha kaik sinun tahton mödhe,

täl mal kut i taivhas.

Anda meile tämbei jogapäiväine leib.

I pästa meiden velgad,

kut mö-ki pästam meiden velgnikoiden velgad.

Ala ve meid kodvusehe,

no päzuta meid pahaspäi.

Sinun om vald

i vägi i hüvüz’ kaikeks igaks.

Amin'!

(Matvei 6: 9-13)

Esittelemme joitakin vepsän kieliopin piirteitä (ah, ne ihanat 24 sijamuotoa!) sekä sananlaskuja (kaikki käännettynä suomeksi, totta kai! Sananlaskujen lähde: Vepsa vanasõnad eesti, vadja, liivi, karjala ja vene vastetega, osat 1-2.)

Esillä havainnollistamassa:

Saressalo, Lassi (toim.) Vepsä — maa, kansa, kulttuuri (2005);

Kettunen Lauri - Siro Paavo (toim.): Lukukappaleita vepsän kielen opiskelijoille (1936);

Grünthal, Riho: Vepsän kielioppi (2015);

Kipinä-lehtiä, vepsänkielisiä;

mahdollisesti esillä myös muuta materiaalia, tarkentuu. Esittelyn ajankohta on huhtikuu,  Vepsän kielen päivän,  20.4., juhlistamiseksi.

ALAKERTA: Iki-ihanat italian idiomit, mukana extramausteena vielä tujaus sisiliankielisiä sananlaskuja!

TOUKOKUU:

YLÄKERTA: Voihan vitsi! Esillä kaikemmailman vitsejä! Epäilemättä arvontaan tulee jotain sangen vitsikästä, hehe..!

 

ALAKERTA: Franz Kafkan umpikujien maailma, tämä teema ihan vain vastapainoksi tuolle yläkerran teemalle, ei pal naarata, sano ukko kon akka hukku! :)

KESÄKUU:

ALAKERTA: Maamme mainiot sananlaskut, extrana muutamainenkin sutkaus!

Arvonta: Vastaa kysymykseen: Onko Sinulla jokin sananlasku tai sutkaus, jota tulee usein arjessa viljeltyä? Voit laittaa myös useita! Omasta puolestani voin vastata: Niitä löytyy ja paljon. Vasta nyt itsekin sen huomaan! Tässä esimerkkejä niistä, jotka usein huuliltani pääsevät: Etiäppäin, sano mummo lumesa!; Ei pal naarata, sano ukko kon akka hukku; Ei tipu, sano eukko kon sonnia lyps; Kiireellä tulee kusipäisiä mukuloita; Vaihtelu virkistää, sano kissa kon eukolla pöytää pyyhki; Ei tuu lasta ei paskaa. Viime aikoina, kun on aika paljon ollut kaikenlaista järjesteltävää ja laittelemista, on tullu tavaks hihkaista, kun kaikki on valmiina: Ny on kaikki, sano kaaso kon piaras! Heh.. Lystikkäin sutkaus, joka on tullut vastaan, on: Harjampoikanen, sano eukko kon hammasharjan näki! Esittelyymme valikoin runsaasti myös hauskasta aineistoa. Sananlaskuterveisin, sutkauksittain: soon morjens, sano täi ko löylystä läks!: Katinka

HEINÄKUU

ALAKERTA: Baltasar Graciánin maallinen viisaus. Elämäntaitoa meille jokaiselle. Herkullisia oivalluksia, purevaa satiiria. "Euroopassa ei ole koskaan kirjoitettu loistavampaa eikä monipuolisempaa teosta moraalin vivahteista." (Friedrich Nietzsche)

ELOKUU

YLÄKERTA: Sano se murteella! Tutustumme suomen kielen murteisiin.

Tarjolla mukavaisia murre-elämyksiä!  Esillä mm.

Morris : Lykky-Luke : kolome täräkkätä tulukintoo savoks

Juhani (toim.) Töytäri : Positiivissi funterauksi turuks

Markku Heikkilä : Uutissi Turust : ei virallissi mut torellissi : matkakirja turkulaisuuteen ja melkkest totuus äskeisistä tapahtumista Osa 9

Tauno Koskela : Sillail oikke : Rauman kielen sanoja ja sanomisia

Arkjoelämän toilauksi : Salon seudun murreantologia

Tuovi Puupponen : Parraat piältä : savolaishuumoria

Sami (stadintanut) Garam : Snögeli ja seittemän snadii starbuu : stooreja Stadin kersoille

Niin oh hyvä kuk käy : myänteisiä miätteitä Mansesta

ja paljon paljon muuta hauskaa!

SYYSKUU: Euroopan kielten kuukausi, Steelillä: Euroopan harvinaisemmat kielet

YLÄKERTA: Pohjois-Inkerin murre

Kelton murre

Rotinat olliit. Naine ko synnytti, etenkii minja ko synnytti ensimmäisen lapsen, koko suku tulliit rotinoil. Paistettii roppeen täytyvet piirakat, niitä pit olla neljä. Olliit suuret puhtaat louhkat korit, ne piirakat niihe ja sit käytii rotinoil. Ol sellanen kansan sanontatapa: ”Suu niin sorjast, ko rotinoil männes.” A sit ko mäntii talloo katsomaa pientä, vietii piirakat. Ja sit siihe talloo kanettii niitä piirakkoi, jot lieneetäks ne kaik kerinneet syyväkkää. Kaik sukulaiset tulliit piirakkakorin kans. Kaik vua tahtoit välleempää, ko synty laps, ni välleempää. Välist olliit monet yhtä aikaa, ei sitä huolint jot suntai tai mitä, milloin kuka jous. ”

(Mari Kajava, s. 1908, Orava, Keltto. Mullonen: Elettiinpä ennen Inkeris, 2004).

Kelton kylän murre, Wladimir Kokko kertoo
(Kokko on Inkerin liiton Pietarin osaston entinen puheenjohtaja ja on finsk.no -sivuston tärkeä tukihenkilö):

"Lapsuudessa Kelton vanhassa kylässä kaikkialla puhuttiin suomea. Kyllä tämä Kelton seudun paikallinen murre soi edelleen korvissa. Se oli aika hauska – siinä oli paljon lainasanoja venäjän kielestä ja siinä oli erikoisia pehmeitä konsonantteja. Minä yritän lukea vaikka pienen kappaleen, vaikka Inkerin murre ei suju minun suusta niin luontevasti kuin se olisi jonkin iäkkään henkilön suusta. "

ALAKERTA: Guete Morge, Hübschi! Sveitsinsaksan hauskaset sanat & idiomit + rakkaussanastoa!

No nyt on löytynyt kieli, jolla puhua rakkaudesta niin kuin se ansaitsee! P.s. Yläkerrassa minikirjahyllyssä esillä sveitsinsaksan oppimateriaaleja + muutama mukavainen yllätysopus! Tervetuloa ihmettymään!

AIKAISEMPIA TEEMOJA

Vieraskieliset Aku Ankat

Afrikaansinkieliset idiomit

Sananlaskut

Hauskaset sanaset

Iho-info

Kala-info

Punahilkan erikoisversiot

Puolangan Pessimistit -esittely

Jaan Kaplinski - suuri ajattelija

Mausteiden maailma

Suklaa (terveyshyödyt + reseptejä)

Hyväntahtoisuus kanssakäymisen perustana

Uni ja treenaaminen

Meänkielen hauskaset erikoiset sanat

Luonnelinnut -esittely  (Psst. keväällä 2022 tulossa Suomen Luonnelinnut -kirjasta uusi painos, jonka totta maar otamme mukaan johonkin arvontaamme, heti kun se ilmestyy!)

Daniil Harms: Sattumia

Stanislaw Jerzy Lec

Voimaantumisen viikot

Kveenin kielen esittely; lisätietoja kveenin kielestä: https://www.kvenskinstitutt.no/kvener/kainulaiset-eli-kvaanit/

Francois de La Rochefoucauld

Ystävyyden elokuu

Suomen kielen helmiä

Euroopan 13 harvinaista kieltä

Kaikemmailman kirjat -näyttely, edustettuina 40 kieltä

Positiivisuuden syyskuu

Joutilaisuuden ylistys

Suuri kirosanaesittely, suomi + 100 maailman kieltä, venäjästä zuluun

Suuri rakkaus: Paulo Coelho & Kim Casali

Suuri luonnelintuesittely, uusine tulokkaineen

Michel de Montaignen lempeä filosofia