top of page
  • Katinka

Kirjeen kirjoittamisen ihanuudesta

laitetaan kirjekyyhky matkalle, jaettu Hygge on Tuplahygge

1) Miksi kirjoittaa kirje?

2) Yleisiä vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen

3) Kuinka kirjoittaa rakkauskirje?

4) Kirje tulevaisuuden itselle

5) Kirje omalle rakkaalle keholle


KIRJEHAASTE: Kirjoita kirje itselle tai läheiselle. Otetaan taas kirjeen kirjoittaminen haltuun!


KIRJEEN KIRJOITTAMINEN


Istua tietokoneettoman kirjoituspöydän ääreen, ottaa esiin käsinpainettu, omalla nimellä varustettu kirjepaperi, kirjoittaa ensimmäiset sanat ”Rakas ystävä” ja sitten pysähtyä hetkeksi ennen kuin muste alkaa virrata paperille ryhtyessäsi kertomaan kuulumisiasi ja murheitasi, taitella paperi, sujauttaa se kuoreen, kirjoittaa osoite, liimata postimerkki, tipauttaa kirje postilaatikkoon ja sitten kuvitella iloa, jonka kirje saajalleen tuottaa, sen avaamisen fyysistä mielihyvää ja lukemisen iloa – ah, eikö tämä ole onnea?

(Hodgkinson & Kieran/ Joutilaita iloja)


Perinteisen kirjeen kirjoittaminen ystävälle tai rakkaalle on tehokas lääke sähköpostiallergiaan. Älytön hoppu? Mieti hetki, mitä sinulle kuuluu. Ota kynä käteen, kaiva ihanat kirjepaperit esille ja kirjoita ihan oikea kirje ystävällesi.

Kirjeen saapumispäivänä hän hymyilee taatusti. Kirje on oiva ja ainutlaatuinen keino muistaa ystävää, kun ystävän muistaminen jää harmillisen usein kakkossijalle perheen arjen pyörittämisen tai työkiireiden vuoksi. Kirje on aina uniikki, ja se on paljon henkilökohtaisempi kuin sähköposti.


Paperilla on helppo puhua muustakin kuin säästä, kirjeessä pääsee halutessaan hyvinkin syvälle, saa kerrottua sellaisiakin kallisarvoisia asioita, joita ei aina kasvokkain saa sanotuksi. Sähköpostin yleistyttyä kirjeenvaihto on jäänyt harvinaiseksi harrastukseksi, mikä on sääli. Kirjeenvaihto on harrastuksena melko edullinen. Rahaa kuluu ainoastaan postimerkkeihin ja kirjepaperiin.


Kirjettä kirjoittaessa voi kuvitella henkilön viereensä ja kirjoittaa kirjeen intuition pohjalta. Kaikki kirjeet ovat erilaisia. Istu alas ja mieti ihmistä, jolle kirjoitat. Mieti, mitä haluat sanoa juuri hänelle. Siinä hetkessä olette läsnä Sinä ja kirjeen saaja. Kirjeen kirjoittaminen myös lähentää ihmisiä. Kirjeen kirjoittamisen jälkeen kirjeen saaja tuntuu läheisemmältä. Aloittaessasi kirjeen puhuttelulla, kirjeensaaja alkaa siinä hetkessä tuntua korostetusti ainutlaatuiselta. Kirje tulee lähelle. Se tulee kotiin, pitelet sitä konkreettisesti kädessäsi ja luet jonkun ihmisen sanoja, jotka on kirjoitettu Juuri Sinulle. Konkreettisuudessaan kirje liikuttaa, koskettaa syvälle, paljon syvemmälle kuin päivittäiset viestit, meilit ja chätit.

Kirjeen kirjoittaminen on hauskaa. Kirje ilahduttaa ystävää ja samalla opit taitavammaksi kirjoittajaksi. Mikä onkaan mukavampaa kuin odotella, että postiluukusta kolahtaa kirjekamun uusin viesti. Kirjeet kannattaa säästää, sillä niitä on kiva lueskella myöhemmin. Kirjekavereita voi löytää esimerkiksi facebookin kirjekaveriryhmän kautta.

  1. •Rakkaalle lähetetty kirje yllättää enemmän kuin sähköposti.

  2. •Kirje tuoksuu ja tuntuu, eikä se huku bittikansioihin.

  3. •Käsiala kertoo kirjoittajasta enemmän kuin fontti.

  4. •Vuosikymmenten kuluttua on mukava lukea kellastuneita kirjeitä.

  5. Kirjekuoreen voi sujauttaa myös jotain ekstraa, vaikkapa lomakuvia, lehtileikkeitä tai lasten koulukuvia – mitä tahansa, mikä vain mahtuu kuoreen, vaikka suklaalevyn!


Kirjoita kirje – kuusi vinkkiä, jos taito tuntuu ruostuneen

  1. Puhuttele henkilökohtaisesti. Kirjeen voimaan voi tarttua heti, jo puhuttelussa. ...

  2. Kerro muisto. ...

  3. Kerro mitä arvostat hänessä ...

  4. Kirjoita itsestäsi mutta muista viestisi hänelle. ...

  5. Kirjeellä ei ole ohjemittaa. ...

  6. Kirje voi olla kaunis kuin koru.


Tee näin

1. Ota paperisi esiin. Voit koristella paperia tarroilla, kiiltokuvilla ja piirroksilla tai ostaa valmista kirjepaperia. Aloita kirjoittamalla kirjeen yläkulmaan päivämäärä ja paikka.

2. Kirjoita sitten tervehdys kirjeen saajalle.

3. Kirje on tapana aloittaa kysymällä kuulumisia tai kiittämällä kirjeestä (jos olet ollut kirjeenvaihdossa). Sen jälkeen voit kertoa omia kuulumisiasi ja sinulle sattuneita hauskoja tapahtumia. Ja mikäpä estää sinua kirjoittamasta vaikka runon tai tarinan kirjeen saajan iloksi.

4. Kirjeen loppuun kirjoitetaan yleensä lopputervehdys ja oma nimi, kuten: Kirjoita pian! Terveisin, Maija.

5. Jos sinulle tulee lopuksi mieleen jotakin, jonka olet unohtanut kirjoittaa kirjeeseen, voit lisätä sen jälkikirjoituksena. Jälkikirjoitus on latinaksi Post scriptum, ja se lyhennetään PS tai P.S. Esimerkiksi: P.S. Sano terveisiä Pekalle!

6. Kun kirjeesi on valmis, sujauta se kirjekuoreen. Kirjekuoren vasempaan yläkulmaan on hyvä kirjoittaa lähettäjän nimi ja osoite. Jos kirje ei mene perille, se lähetetään takaisin sinulle. Kirjeen oikeaan yläkulmaan kiinnitetään postimerkki ja sen alle vastaanottajan nimi ja osoite. Sitten vain kirje postiin ja vastausta odottelemaan!

Lähde: toptehtavat.fi


Yllätä rakkaasi rakkauskirjeellä!


Muistatko kouluaikana, kuinka luokassa läheteltiin toisille suloisia lappuja tai kuinka nuoruudenrakkauden ihanuus vuodatettiin paperille ja annettiin kädet jännityksestä täristen ihastuksen kohteelle? Entä muistatko, kuinka ihanasti sisälläsi sykähtää, kun saat postikortin tärkeältä ihmiseltä tai kuulet kauniita sanoja silloin, kun niitä vähiten odotat?

Rakkauskirjeet ovat asia, joka ei mene koskaan muodista, ja ne sulattavat taatusti kovimmankin sydämen. Kirjeessä voi sanoa asioita, joiden sanominen ääneen tuntuisi liian hempeilevältä. Kirjeeseen tulee usein kirjoitettua myös sellaisia asioita, joita olisi pitänyt sanoa jo kauan sitten. Rakkauskirje vahvistaa suhdetta ja lähentää.

Rakkauskirjeen kirjoittamisen aloittaminen voi tuntua haastavalta. Muista kuitenkin, että rakkauskirjeen tulisi aina tulla suoraan sydämestä, minkä vuoksi ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa toteuttaa sitä. Jokaisella on lopulta omannäköisensa tapa toteuttaa elämänsä paras rakkauskirje.

Tee kirjeestä saajansa näköinen. Meille kaikille on tärkeää tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi juuri sellaisina, kuin olemme. Mikään ei ilahduta rakkauskirjeen saajaa niin paljon, kuin se, että kirjeestä välittyy nähdyksi tuleminen. Kauneimmatkaan sanankäänteet eivät välttämättä säväytä, jos kirjeessä ei ole mukana lainkaan persoonaa. Jätä siis kliseet ja korulauseet pois, ja keskity sen sijaan tuomaan kirjeessä esiin, miksi rakastat vastaanottajaa juuri tämän omien ominaisuuksien vuoksi.

Ei muoto eikä pituus, vaan tunne. Rakkauskirjeessä ajatus on ehdottomasti tärkein, minkä vuoksi on turha stressata siitä, millaiseen muotoon kirjeen kirjoittaa tai minkä pituinen se on. Toiset ovat sanataitureita ja tykkäävät väsätä runoja, toisille taas on luontevampaa antaa ajatusten pursuilla pitkästikin. Jotkut haluavat kirjoittaa käsin, kun taas toiset pitävät enemmän tietokoneen näppäimistön naputtelusta. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa rakkauskirjettä, kunhan sen sisältö tulee suoraan sydämestä. Rakkauskirje voi olla yksinkertaisimmillaan suloisella viestillä varustettu post-it-lappu jääkaapin ovessa. Tässäkin kannattaa huomioida kirjeen vastaanottaja ja miettiä, mikä olisi tälle mieluisin tapa vastaanottaa kirje.


Kirje aidolta omalta itseltä Hänelle. Vaikka rakkauskirjeen kirjoittaminen voi tuntua asialta, joka pitäisi tehdä tietyllä tavalla, tärkeintä on ehdottomasti olla oma itsensä. Jos suhteenne kantava voima on huumori, älä pelkää tehdä siitä myös kirjeen kantavaa voimaa. Jos puolestaan olet astetta pohdiskelevampi ihminen, kirjoita omaan pohdiskelevaan tyyliisi. Rakkauskirjeen sanat ovat sinulta rakkaallesi, minkä vuoksi niiden tulisi myös kuulostaa sinulta. Tuo rohkeasti oma persoonasi esille kirjeessä!

Vinkkejä rakkauskirjeen rakenteeseen. Joillekin on luontevaa vain alkaa kirjoittamaan sen kummemmin miettimättä, mutta toiset kaipaavat jonkinlaista rakennetta, jotta pääsevät alkuun. Tässä muutamia vinkkejä, joita voit sisällyttää kirjeeseesi, jos ne tuntuvat luontevilta:

Miksi? Etenkin, jos kirje tulee vastaanottajalle yllätyksenä, on hyvä kertoa alkuun, miksi hän on saanut eteensä kyseisen kirjeen.

Millä tavoin vaikutat minuun? Meistä kaikista on ihana kuulla kehuja, ja rakkauskirje on erinomainen paikka viljellä niitä. Mieti, millaista arvoa rakkaasi tuo elämääsi henkisesti, tunnetasolla ja fyysisesti. Millä tavoin heidän olemassaolonsa vaikuttaa elämääsi? Voit tehdä aluksi pelkän listan asioista ja kirjoittaa sen sitten auki kirjeeksi.

Millaisia muistoja minulla on sinusta? Kirjoita muutamia parhaita muistojasi rakkaasi kanssa ja kerro, miksi ne ovat jääneet erityisesti mieleesi tai kuinka ne ovat vaikuttaneet sinuun.

Mitä rakastan sinussa? Kuvaile asioita, joista pidät rakkaassasi. Näitä voivat olla persoonaan tai ulkonäköön liittyvät asiat, huumorintaju, arvot tai mitä tahansa, mitä heissä rakastat. Tuo esiin etenkin asioita, joita et usein sano. Jos esimerkiksi kehut usein toisen ulkonäköä, muttet mainitse mitään tämän hulvattomasta huumorintajusta, rakkauskirjeessä on hyvä paikka kehua myös niistä asioista, joita arjessa ei tule huomioitua. Voit miettiä niin isoja linjoja kuin pureutua myös yksityiskohtiin: Onko rakkaallasi suloinen hymykuoppa, joka tulee esiin, kun hän nauraa? Pakahtuuko sydämesi rakkaudesta, kun hän silittää lapsenne hiuksia juuri ennen kuin tämä nukahtaa? Syttyykö sydämesi, kun näet, kuinka rakkaasi tanssii ilman huolta huomisesta? Onko rakkaasi se ihminen, joka saa sinut elämään täysillä enemmän kuin kukaan muu aiemmin?

Rakkauskirjeen kirjoittaminen ottaa oman aikansa. Ei ole kiirettä. Rakkauskirje voi joskus syntyä yhtäkkisessä luovuuden ja rakkauden pyörremyrskyssä, mutta useimmiten sen kirjoittamiseen menee hetki aikaa. Etenkin, jos aloittaminen tuntuu vaikealta, voit kirjoittaa ensin raakaversion, johon kirjoitat vain ylös kaikki asiat, jotka haluat kirjeessä sanoa. Kun raakaversio on valmis, voit lähteä muokkaamaan siitä lopullista versiota kirjeestäsi. Käytä niin paljon tai vähän aikaa, kuin kirjoittamiseen tarvitset. On turha kiirehtiä, sillä silloin kirje jää helposti pinnalliseksi tai sekavaksi. Älä jää kuitenkaan vatvomaan kirjettä turhan pitkään tai yritä tehdä siitä täydellistä – tärkeintä on, että kirjoitat ylipäätään rakkaallesi sanoja, jotka tulevat suoraan sydämestäsi.


Ystävänpäivä, vuosipäivät ja muut rakkauden juhlat (otollisia ovat esim. Onnellisuuden päivä 20.3. sekä Rakkauden tunnustuspäivä, Global Love Day 1.5.) ovat perinteisiä aikoja ilahduttaa toista rakkauskirjeellä, mutta entäpä, jos kirjoittaisit rakkaallesi kirjeen ihan muuten vain. Kirjoita ilman ennakkovaroitusta, anna kirje rakkaallesi silloin, kun hän vähiten sitä odottaa. Yllätys tuo kirjeeseen uuden ulottuvuuden, ja kukapa ei rakastaisi ihania pieniä yllätyksiä? Kirjaa kirjeen yläkulmaan päivämäärä, niin muistatte vuosienkin päästä, missä elämänvaiheessa kirje kirjoitettiin ilahduttamaan toisen elämää.

Lähde: oisa.fi


KIRJE tulevaisuuden ITSELLE


Millainen on sinun toivomasi tulevaisuus? Melkein jokaisella on mielikuva siitä, minkälaisen tulevaisuuden hän haluaisi, jos saisi valita, esimerkiksi työelämän suhteen. Mitä muita asioita toivomaasi tulevaisuuteen kuuluu? Millaisesta elämästä sinä haaveilet? Haaveilu on ensimmäinen askel kohti toivomaasi tulevaisuutta! Kurkota kohti unelmiasi ja tee niistä totta!

TEHTÄVÄ:

Kirjoita itsellesi kirje tulevaisuuteen. Suunnittele omannäköisesi tulevaisuus. Voit pohtia kirjeessä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Missä näet itsesi 5-10 vuoden kuluttua?

  • Miltä luulet elämäsi näyttävän?

  • Missä ajattelet asuvasi, mitä uskot tekeväsi, mitä arkielämääsi kuuluu?

  • Mitkä asiat ovat menneet hyvin ja mitä olet saavuttanut?

  • Voit myös kirjoittaa omista tavoitteistasi, unelmistasi ja haaveistasi. Kerro mitä aiot tehdä saavuttaaksesi unelmasi tai haaveesi vaikkapa jatko-opintojen tai tulevan työn suhteen. Asiat voivat liittyä kouluun, perheeseen, ystäviin tai harrastuksiisi.

  • Voit myös piirtää tai liittää valokuvan kirjeen mukaan.

  • Keksi lopuksi sanonta tai mietelause, joka voi auttaa sinua saavuttamaan toiveesi.

​Kirjoita kirjeeseen avaamispäivämäärä, jolloin palaat sen luo ja tutkit mihin suuntaan elämä on sinua kuljettanut. Lähde: opopassi.com


Kirjoita kirje omalle rakkaalle kehollesi


Rakas keho — kirjoita kirje kehollesi/ Tehtävä kirjasta Rakas Keho /Katarina Meskanen & Heidi Strengell; kirja kannustaa pohtimaan omaa kehosuhdetta ja johdattelee omaksumaan uudenlaisen tavan olla sinut oman kehon kanssa: Varaa tätä harjoitusta varten hetki omaa aikaa. Ota kynä ja paperia. Otsikoi paperin ylälaitaan "Rakas keho" ja ala kirjoittaa kirjettä kehollesi. Anna kynän sauhuta. Älä välitä kieliopista tai lauserakenteista. Kerro kirjeessäsi kaikista ajatuksista ja tunteistasi, joita kehoosi liittyy. Voit kirjoittaa kehoosi liittyvistä muistoistasi ja kokemuksistasi. Kuvaile suhdettasi kehoosi. Minkälainen suhde teillä on? Minkälaisen matkan olette kulkeneet? Miten sinä olet kohdellut kehoasi? Ole avoin ja rehellinen. Kerro kehollesi tuntemuksistasi, toiveistasi ja haluistasi. Kerro kehollesi myös huolistasi ja peloistasi ja siitä, mitä et toivo tapahtuvan kehollesi. Kuvaa tuntemuksiasi avoimesti mutta kiinnitä huomiosi siihen, ettet vahingossa syytä kehoasi mistään. Ole äänensävyltäsi lempeä — ei ole mitään syytä mollata kehoasi mistään. Mitä voisit antaa anteeksi kehollesi? Mistä sinun vuorostasi pitäisi pyytää anteeksi keholtasi? Mieti vielä, mistä kaikesta voit kiittää kehoasi. Mistä sinä olet kehollesi kiitollinen? Kirjoita muistiin niitä kehosi positiivisia puolia, joista sinulle tulee hyvä mieli tai jotka tuntuvat hyvältä. Kerro kirjeessäsi myös, mitä kehosi sinulle merkitsee. Kuvaa kehossasi sitä kaikkea, mistä haluat pitää huolta. Päätä kirjeesi toiveeseen siitä, minkälainen suhde sinulla ja kehollasi voisi olla tulevaisuudessa. Kerro kirjeessäsi, miten aiot huolehtia se toteutumisesta. Kun olet saanut kirjeen valmiiksi, lue se ääneen läpi itsellesi. Huomioi, mitä tuntemuksia se sinussa ja kehossasi herättää. Miltä kirjeen kuuleminen tuntuu? Mitä oivalsit kirjoittaessasi tätä kirjettä? Entä mitä ajatuksia ja huomioita herää nyt tätä kirjettä lukiessasi ja sitä kuunnellessasi? Pidä kirje tallessa, sillä tulet vielä palaamaan kirjeeseen myöhemmin. Muista päivätä kirje.




372 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page