top of page
  • Katinka

Kirjeen kirjoittamisen ihanuudesta

laitetaan kirjekyyhky matkalle, jaettu Hygge on Tuplahygge

1) Miksi kirjoittaa kirje?

2) Yleisiä vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen

3) Kuinka kirjoittaa rakkauskirje?

4) Kirje tulevaisuuden itselle

5) Kirje omalle rakkaalle keholle

KIRJEHAASTE: Kirjoita kirje itselle tai läheiselle. Otetaan taas kirjeen kirjoittaminen haltuun!


KIRJEEN KIRJOITTAMINEN


Istua tietokoneettoman kirjoituspöydän ääreen, ottaa esiin käsinpainettu, omalla nimellä varustettu kirjepaperi, kirjoittaa ensimmäiset sanat ”Rakas ystävä” ja sitten pysähtyä hetkeksi ennen kuin muste alkaa virrata paperille ryhtyessäsi kertomaan kuulumisiasi ja murheitasi, taitella paperi, sujauttaa se kuoreen, kirjoittaa osoite, liimata postimerkki, tipauttaa kirje postilaatikkoon ja sitten kuvitella iloa, jonka kirje saajalleen tuottaa, sen avaamisen fyysistä mielihyvää ja lukemisen iloa – ah, eikö tämä ole onnea?

(Hodgkinson & Kieran/ Joutilaita iloja)

Perinteisen kirjeen kirjoittaminen ystävälle tai rakkaalle on tehokas lääke sähköpostiallergiaan. Älytön hoppu? Mieti hetki, mitä sinulle kuuluu. Ota kynä käteen, kaiva ihanat kirjepaperit esille ja kirjoita ihan oikea kirje ystävällesi.

Kirjeen saapumispäivänä hän hymyilee taatusti. Kirje on oiva ja ainutlaatuinen keino muistaa ystävää, kun ystävän muistaminen jää harmillisen usein kakkossijalle perheen arjen pyörittämisen tai työkiireiden vuoksi. Kirje on aina uniikki, ja se on paljon henkilökohtaisempi kuin sähköposti.


Paperilla on helppo puhua muustakin kuin säästä, kirjeessä pääsee halutessaan hyvinkin syvälle, saa kerrottua sellaisiakin kallisarvoisia asioita, joita ei aina kasvokkain saa sanotuksi. Sähköpostin yleistyttyä kirjeenvaihto on jäänyt harvinaiseksi harrastukseksi, mikä on sääli. Kirjeenvaihto on harrastuksena melko edullinen. Rahaa kuluu ainoastaan postimerkkeihin ja kirjepaperiin.


Kirjettä kirjoittaessa voi kuvitella henkilön viereensä ja kirjoittaa kirjeen intuition pohjalta. Kaikki kirjeet ovat erilaisia. Istu alas ja mieti ihmistä, jolle kirjoitat. Mieti, mitä haluat sanoa juuri hänelle. Siinä hetkessä olette läsnä Sinä ja kirjeen saaja. Kirjeen kirjoittaminen myös lähentää ihmisiä. Kirjeen kirjoittamisen jälkeen kirjeen saaja tuntuu läheisemmältä. Aloittaessasi kirjeen puhuttelulla, kirjeensaaja alkaa siinä hetkessä tuntua korostetusti ainutlaatuiselta. Kirje tulee lähelle. Se tulee kotiin, pitelet sitä konkreettisesti kädessäsi ja luet jonkun ihmisen sanoja, jotka on kirjoitettu Juuri Sinulle. Konkreettisuudessaan kirje liikuttaa, koskettaa syvälle, paljon syvemmälle kuin päivittäiset viestit, meilit ja chätit.

Kirjeen kirjoittaminen on hauskaa. Kirje ilahduttaa ystävää ja samalla opit taitavammaksi kirjoittajaksi. Mikä onkaan mukavampaa kuin odotella, että postiluukusta kolahtaa kirjekamun uusin viesti. Kirjeet kannattaa säästää, sillä niitä on kiva lueskella myöhemmin. Kirjekavereita voi löytää esimerkiksi facebookin kirjekaveriryhmän kautta.

  1. •Rakkaalle lähetetty kirje yllättää enemmän kuin sähköposti.

  2. •Kirje tuoksuu ja tuntuu, eikä se huku bittikansioihin.

  3. •Käsiala kertoo kirjoittajasta enemmän kuin fontti.

  4. •Vuosikymmenten kuluttua on mukava lukea kellastuneita kirjeitä.

  5. Kirjekuoreen voi sujauttaa myös jotain ekstraa, vaikkapa lomakuvia, lehtileikkeitä tai lasten koulukuvia – mitä tahansa, mikä vain mahtuu kuoreen, vaikka suklaalevyn!


Kirjoita kirje – kuusi vinkkiä, jos taito tuntuu ruostuneen

  1. Puhuttele henkilökohtaisesti. Kirjeen voimaan voi tarttua heti, jo puhuttelussa. ...

  2. Kerro muisto. ...

  3. Kerro mitä arvostat hänessä ...

  4. Kirjoita itsestäsi mutta muista viestisi hänelle. ...

  5. Kirjeellä ei ole ohjemittaa. ...

  6. Kirje voi olla kaunis kuin koru.

Tee näin

1. Ota paperisi esiin. Voit koristella paperia tarroilla, kiiltokuvilla ja piirroksilla tai ostaa valmista kirjepaperia. Aloita kirjoittamalla kirjeen yläkulmaan päivämäärä ja paikka.

2. Kirjoita sitten tervehdys kirjeen saajalle.